Naam: Heineken Bier
Land van herkomst: Nederland
Alcoholgehalte: 5%
Geschiedenis
en erfgoed
Pilsner dankt zijn naam aan het stadje Pilsen in Tjechië. De faam van de
Tsjechische bieren berust
op de opmerkelijke vernieuwingen in het brouwen tijdens de 18e en 19e eeuw. In
die tijd verdween
het tarwebier en nieuwe brouwtechnieken deden hun intrede.
Eén
van de grootste brouwers die de wereld ooit gekend heeft, Frantisek Ondrej
Poupe, veroverde
aan het einde van de 18e eeuw zijn plaats in de Tsjechische geschiedenis.
De
nieuwe brouwerij van laaggegist bier (het eerste, oorspronkelijke pilsener) werd
in 1842 in Pilsen
geopend; het grote succes bracht een verdere verandering in brouwstijlen.
Ook
in Nederland is pilsener het meest populaire type bier geworden. Het aandeel van
de licht-
gekleurde, laaggegiste min of meer pittige bieren van het pilsener type is
gestegen van 50% in
1939 tot 90% nu.
Pilsener
Bier is volgens de Nederlandse Bierwetgeving een lichtgekleurd (ondergistend)
bier in
stamwortcategorie I (11-15.5 gewichtsprocent).
Productkenmerken
Het gehele brouwproces van brouwhuis, vergisting en rijping is traditioneel
klassiek te noemen. Een
zeer strikte receptuur beheersing en ver doorgevoerde kwaliteitscontrole hebben
dit Heinken bier
tot zo’n succesvol bier gemaakt. Kenmerkend voor Heineken bier is het fris,
fruitig gistaroma
("Heineken A-gist") en de mild bittere, goed doordrinkbare smaak.
Ingrediënten
Grondstoffen: water,
gerstemout en hop
Toevoegingen (E-nummers): geen
Bewaarcondities
Koel en
donker bewaren, vorstvrij, nooit in direct zonlicht of sterk kunstlicht,
droge en geurneutrale ruimte.
Productsamenstelling
Stamwort 11-12 gew. %
Alcohol 5 vol. %
Koolhydraten *) 3 gram/100 ml
Eiwitten 0.5 gram/100 ml
Natrium 0.003 gram/100 ml
Energetische 170 kJoule/ 100 ml
waarde 40 kcal/100 ml
Bitterheid 23 EBE
Kleur 7 EBC
*) Hoofdzakelijk in de vorm van dextrinen en polysacchariden